Ani tepkilerimiz, koşullanmalarımıza bağlı olarak otomatik şekilde geliştirdiğimiz davranışlardır. /

Tepkisel davrandığımız durumlarda genellikle bizde güçlü bir duygusal değeri olan bir uyarana karşı çok fazla düşünmeden veya planlamadan içgüdüsel bir şekilde hareket ederiz.

Örneğin, değer verdiğimiz bir kişi bizi incitecek bir söz sarf ettiğinde veya hata yapmaktan korktuğumuz zaman ya da öz güven eksikliği hissettiğimizde ani tepkiler verebiliyoruz. İşte bu tepkilerimiz, koşullanmalarımıza bağlı otomatik olarak sergilediğimiz davranışlardır.

Eğer bu dürtülerin farkında değilsek veya onlara karşı dayanıklılık geliştirmediysek, sağlığımızın yanı sıra ilişkilerimizde de olumsuz etkiler oluşabilir. Farkındalık ve meditasyon pratikleri üzerinde çalışan kişilerle konuştuğunuzda çoğu kez bu pratiklerin en önemli faydasının tepkiselliklerinin azalması olduğunu söyleyecektir.

Farkındalık çalışmaları, karşılaştığımız bu zor durumlarla daha açık ve yargılayıcı olmayan bir tutum sergileyerek başa çıkabilmemize ve duygusal tepkiselliğimizi azaltmamıza yardımcı olabilirler.

Zamanla bize yukardan bakarak büyük resmi görmemize imkan sağlayarak koşullu, dürtüsel, olası-tehditlere karşı verdiğimiz tepkilerimiz azalmaya başlar.

Bu yaklaşım, ani tepkiler yerine daha bilinçli ve düşünceli bir yerden yanıt verme kasımızı geliştirir. Farkındalık aynı zamanda sinir sistemimizin sakinleşmesine de yardımcı olur, böylece duraklayabilir, fark edebilir ve akıllıca kararlar verebiliriz.

Çevremize duyarlı olduğumuzda, kalıplaşmış düşüncelerimize tutunma veya savaş/kaç/don davranışlarına girmek yerine, daha geniş kapsamlı sonuçları da gözetecek şekilde daha bütünsel bir eylem içine gireriz.

Yaşayabileceğimiz her hangi bir tepkisellik durumunu ustaca yönetebilmemize alan açacak neler yapabilirsiniz?

▫️ Kendinize her gün uygulayabileceğiniz, dikkatinizi ve odağınızı geliştirebilecek bir pratik geliştirebilirsiniz. Bu pratiği rahatsız edilmeyeceğiniz sakin bir ortamda, günlük karmaşa ve stresten uzak bir ortamda uygulayabilirsiniz.

▫️ Duygusal olarak tetiklendiğiniz anlarda, bedeninizdeki duyumları, duygu ve düşüncelerinizi gözlemlemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Böylelikle tetiklendiğiniz an yaşadığınız iç ve dışsal deneyimi daha açık ve berrak bir bilinçle karşılayabilme becerisi geliştirebilirsiniz.

▫️ Yanıt vermeden önce sinir sisteminizi duraklatmayı ve sakinleştirmeyi deneyimleyebilirsiniz. Örneğin, bir kaç derin nefes alarak, ve 5 duyunuzun farkındalığını aktive ederek, şimdi burada ve anda kendinizi merkezlenmeyi ve topraklamayı deneyimleyebilir ve açtığınız bu geniş bilinç alanında bir süre kalabilirsiniz.

▫️ Tepki ve dürtüleriniz gerisinde yatan niyetlerinizle bağlantı kurmaya çalışın. Şu anda neye ihtiyacınız var? Sözleriniz veya eylemlerinizle neyi başarmayı umuyorsun? Bu dürtüleriniz kendi değerlerinizle uyumlu mu?

MBSR - MINDFULNESS TEMELLİ STRES AZALTMA EĞİTİMİ /

👩🏻‍💻👨‍💻Bu düşüncelerle stres ve kaygılarıyla çalışmak isteyenler için açtığım 8 haftalık yeni dönem Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı eğitimimin 18 Ekim’de başlayacağını belirtmek isterim. Bu eğitim hakkında bilgi almak veya kayıt olmak isterseniz bana aşağıdaki iletişim bilgilerim üzerinden ulaşabilirsiniz.

🖥️ www.raquelhabib.com/mbsr

📥info@raquelhabib.com

☎️ 0549-822-3690

Sevgiyle kalın,

An’da kalın.

Previous
Previous

İçinizi Gri Bulutlar Kapladığında…

Next
Next

Tetiklendiğiniz An /