Gerçek Değişimi Yönetebilmek #2: Bilinçli Yaşamanın 10 Pratik Yolu

BİLİNÇLİ YAŞAMANIN 10 PRATİK YOLU

Hayatımızı bir girdabın içinde sürüklenircesine yaşadığımızda ve oto-pilot halimizde yaptığımız seçimlerle bir anlamda “bilinçsizce yaşamak” noktasına getiriyoruz. Bu sürüklenme içinde hayatınızda varmak istediğiniz yere gitmediğinizi ya da bugün bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi fark ettiniz mi hiç?

gerçek-değişimi-yönetebilmek-bilinçli-yaşamın-10-pratik-yolu

Bilinçli yaşamak, hayatınızın kontrolünü elinize almak demektir. Kararlarınızı düşünmeden vermek yerine, enine boyuna düşünerek; yaşadığınız hayata razı olmak yerine istediğiniz hayata sahip olmakla ilgili bir olgudur. Hayatın içinde sürükleniyorsanız veya kendinizi kontrolden çıkmış hissediyorsanız veya bulunduğunuz noktaya nasıl geldiğinizi bilmiyorsanız, bilinçli yaşamaya karar vermek hayatınızda alacağınız en önemli karar olacaktır.

 Bu sürece, kendinize bazı kritik sorular sorarak başlayabilirsiniz. Kendinizi bir test edin bakalım. Bu sorulara “Hayır”cevabı veriyorsanız, doğru yoldasınız demektir.

1. Gerçekten istediğiniz bir işi mi, yoksa kendinizi tesadüfen içinde bulduğunuz bir işi mi yapıyorsunuz?

2. Sevdiğiniz şeyleri mi yoksa size verilen şeyleri mi yapıyor musunuz?

3. Günlerinizi yapmak istediğiniz şeylere odaklanarak mı, yoksa yoğun işlerle ilgilenerek mi geçiriyorsunuz?

4. Sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirebilmeyi ister miydiniz?

5. Yıllardır size hizmet etmeyen bir yemek yeme alışkanlığını sürdürdüğünüz ve egzersiz yapmadığınız için kendinizi kilolu mu buluyorsunuz?

6. Paranızın nereye gittiğini bilmeden, maaş çekinden maaş çekine ya da borç içinde mi yaşıyor musunuz?

7. Önemli olan şeylere odaklanmaktansa, önemli olmayan şeyleri yaparak zamanınızı boşa mı harcıyorsunuz?

8. Günlerinizi hayattan ne istediğinizi ve onu nasıl elde edeceğinizi düşünmeden mi geçiriyorsunuz?

Hayat Nasıl Bilinçli Yaşanır?

Bilinçli yaşamak bir yaşam tarzı, bir beceridir; hayat boyu sürdüreceğiniz bir alışkanlıktır. Ve düşünülenin aksine tatbiki basittir.

Sadece bilinçli olmayı, yaptığınız her şeyi düşünmenizi ve bilinçli seçimler yapmanızı gerektirir.

Ancak yaşamaya alıştığımız yaşam biçiminden çıkmak efor ister. Ve işin zor olan tarafı da budur. Hayatlarımızı değiştirmek, rutinlerimizden çıkmak, istediğimiz hayatları yaşamaya başlamak kolay değildir. İstekli bir çaba, enerji, dikkat ve süreklilik gerekir.

İşte size bazı önemli ipuçları:

1.    Hayattaki hedeflerinizi belirleyin. 

Yılda en az bir kez hayatınızın hedeflerini belirleyin veya gözden geçirin. Hayatta ne yapmak istiyorsunuz? Sizin için önemli olan ne? Nasıl bir hayatınız olsun istiyorsunuz? Ve oraya nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz? Bu sorulara vereceğiniz yanıtları bir yere not edin, görebileceğiniz bir yerde saklayın ve harekete geçin.

2.    İlişkilerinizi değerlendirin.

Sevdiğimiz insanlar hayatımızda önemli bir yer teşkil eder. Bu nedenle sosyal ve iş hayatınızda yer alan kişilerle olan ilişkilerinizi düşünmeniz gerekir. Onlarla yeterince vakit geçiriyor musun? Onlara şükran duygularınızı iletiyor musunuz? İlişkinizi daha iyi bir düzeye çekebilmenin bir yolu var mı? Herhangi bir durumdan dolayı bazı kişileri affetmeniz veya onlardan özür dilemeniz gerekiyor mu? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar ilişkilerinizi daha iyi bir noktaya çekmek üzere sizlere itici bir güç olacaktır.

3.    Dünya üzerindeki etkinizi düşünün.

Yaptığınız iş(ler), tüketim alışkanlıklarınız ve nasıl yaşadığınız genel anlamda havayı ve çevreyi ne şekilde etkiliyor? Yasadığınız semti, ilçeyi, şehri nasıl etkiliyor? Az gelişmiş ülkelerindeki insanları; gelir düzeyi düşük olanları, güçsüzleri, seslerini duyuramayanları nasıl etkiliyor? Kararlarınızın başkalarını nasıl etkilediğinin bilincinde olmak da önemli.

4.    Her satın alımınızın gerçek maliyetini de hesaba katın.

Genellikle bir şeyleri satın alırken kendi işimizle elde ettiğimiz kazancı ve aldığımız şeyin gerçekte neye mal olduğunu pek düşünmeyiz. Mesela 500 tl ye aldığımız küçük ama lüks bir ürün hayatınızın 2-3 saatine tekamül ediyor olabilir. Gerçekten hayatınızı önemsiz satın alımlar için para kazanarak geçirmek istiyor musunuz? Düşünmek de fayda var.

5.    Zamanınızı denetleyin.

Gün içinde zamanınızı nasıl harcadığınızı takip etmiyorsanız, oradan oraya savrulup gittiğinize şahit olacaksınız. Ve eğer zamanımızı nerelerde sarf ettiğimizin bilincinde olursak, rüzgarla savrulmak yerine zamanı nereye harcama kararımız daha bilinçli bir noktadan yapabiliriz.

6.    Değer ve amaçlarınızı yeniden keşfedin.

Nasıl bir kişi olduğunuzu, inançlarınızın, değerler ve amaçlarınızı neler olduğunu sorgulayın. Kendinize ve diğer insanlara nasıl davranıyorsunuz? Nasıl bilinmek istiyorsunuz? Meditasyon ve Mindfulness öğretmeni Jack Kornfield’in güzel bir sözü var: “Nihayetinde hayatımızda 3 şey önemli: Ne kadar sükunetle yaşadığımız, ne kadar layıkıyla sevdiğimiz, ve tutunduğumuz şeyleri ne kadar soğukkanlılıkla bırakabildiğimiz.”

7.    Yemek yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

“Mindful Eating” denilen yaşam biçimi, sadece yavaş ve sindirerek yemek yemek anlamına gelmiyor. Aynı zamanda hangi besinlerin, hangi miktarda, hangi saatte yemenin bedeninize iyi geldiğini ya da gelmediğini de bilmek; beden ritminizin farkında olmak ve hayatınızı bu anlamda dengeli bir beslenme pratiğine yöneltmeniz demek. Unutmayın, “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”

8.    Kendinizi başkalarının yerine koyun.

Başkaları ile empati kurarak, kendinizi onların içinde bulunduğu duruma koyun ve gözlemleyin. Alacağınız kararlar, söyleyeceğiniz bir çift söz, vereceğiniz bir tepki daha olumlu, dengeli, barışçıl bir noktadan şekillenecektir.

9.    Farkındalıklı yaşamayı alışkanlık haline getirin.

İster bir günlük tutarak, ister akşamları bir gün değerlendirmesi ile isterseniz haftalık seanslarla yapın, nasıl yaparsanız yapın, hayatını gözden geçirmek için zaman ayırın ve bunu düzenli olarak yapın.

10. Meditasyon ve/veya Mindfulness Pratikleri yapın.

An’da olduğumuzda kendi yargılarımızın, koşullanmışlıklarımızın, kalıplarımızın, tepkisel davranışlarımızın da farkına varırız. Meditasyon ise bir çok zihin beden ve ruh sağlığımıza olan pek çok faydası yanında, an’da kalarak farkındalık kasımızı geliştirmemizi sağlayan en önemli pratiklerden biri. Meditasyonu, bedeniniz, nefesinizi kullanarak pratik edebilirsiniz.

Sevgiyle kalın,

Anda kalın.

Raquel

Previous
Previous

Conscious Leadership / Bilinçli Liderlik

Next
Next

Gerçek Değişimi Yönetebilmek #1 - Yeni Alışkanlıklar Kazanmanın 10 Pratik Yolu